biglogo archivum

Május 3-án a budapesti Lengyel Templomban a Lengyel Perszonális Plébánia Plébánosa, Krzysztof Grzelak atya a Boldogságos Szűz Mária Lengyelország Királynője ünnepén szentmisét mutatott be.

A hívek a Szűzanya közbenjárását kérték Lengyelországért, amely sok család fészke és gyökere, a jelenlévők imádkoztak a Boldogságos Szűz Máriához, Lengyelország és Magyarország királynőjéhez. A szentmise után kitették az Oltáriszentséget és elimádkozták a Lorettói litániát.

A Boldogságos Szűz Mária Lengyelország Királynője ünnepét 1920-ban a lengyel püspökök kérésére határozta meg XV. Benedek pápa. 1918-ban Lengyelország a függetlenség elnyerése után a Lengyel Püspöki Konferencia a római Szentszékhez fordult, hogy Lengyelország kérésére „Lengyelország Királynője ünnepe” névvel vezessék be ezt az emléknapot. Ezzel emlékeztek meg ugyanis arra az eseményre, amikor a svéd invázió idején János Kázmér lengyel király Lwówban a Szűzanya oltalmába ajánlotta Lengyelországot. A püspökök május 3-át javasolták, hogy ezzel is kapcsolódjanak a 4 éves Sejm ünnepéhez, valamint az 1791 május 3-án elfogadott, első lengyel alkotmány ünnepéhez.

Inf. saját, fotó: Pál B. 

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LKK  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje