biglogo archivum

Az idei, immáron X. alkalommal a lengyelségi Maciej Płażyński díjakat – amelyeket újságíróknak és a lengyelségi sajtó munkatársainak szokták adni, dániai, kanadai, litvániai, németországi, lengyelországi és magyarországi újságírók és szerkesztőségek kapták.

A zsűri a győzteseket közel 90 jelentkező közül választotta ki. A polóniai médium újságíró kategóriában Ewelina Mokrzecka kapott díjat. A zsűri a litvániai lengyelekről, valamint a lengyel – litván kapcsolatokról szóló publikációjáért kapta az elismerést. Az írásban helyet kapott a litván LRT televízió „Jak się masz sąsiedzie?” (Hogy vagy, kedves szomszéd?) című műsor és a „Polski meet” podcast is helyet kapott. A kategóriában külön elismerést kapott Piotr Piętka, a Radio Polonia Węgierska és a Polonia Węgierska TV csatorna podcast ötletgazdája és elkészítője. A lengyel országos újságírói – polóniai – lengyelségi témákról szóló kategóriában Łukasz Grajewski kapta meg a díjat; ő a „Jesteśmy towarem” (Áruk vagyunk) című riportjáért kapta az elismerést; a riport egy németországi húsüzem lengyel munkásairól szól. Riportja a „Tygodnik Powszechny” című folyóiratban jelent meg.

A külhoni újságíró – Lengyelország, lengyelek és lengyelség témáinak kategóriájában Doris Heimann kapott díjat, aki német média lengyelországi tudósítójaként tevékenykedik és a Deutsche Presse-Agentur hírügynökségnek dolgozik. A zsűri értékelte azt a jelentős, szenvedéllyel teli munkát, amely segítségével Lengyelországról hiteles és helyes információk jutnak el német emberek millióihoz és a DPA hírügynökség többi fogyasztójához. A lengyelségi média szerkesztőségi kategóriájában a dániai „Informator Polski” (Lengyel informátor) kapott díjat. A zsűri értékelte a publikált anyagok rendkívül magas tartalmi színvonalát. Külön elismerést kapott a kanadai Radio Polonia Winnipeg műsorsugárzó.

A díjak átadása – a járványügyi előírások betartása mellett - a gdyniai Emigrációs Múzeumban lesz. Az újságírói díjakként egy szobrocska jelenik meg, amelyhez pénzjutalmat is adnak, amely összege 10.000 PLN. A szerkesztői kategóriában a díjazottak egy szobrocskát kapnak, a külön díjazottak pedig szintén egy szobrocskát kapnak.

A MACIEJ PŁAŻYŃSKI DÍJ 

Az elismerés egy tiszteletbeli díj, amelyet a lengyelséget szolgáló újságírók és sajtóorgánumok kapnak. A lengyel emberek emlékeiben ezzel is szeretnék megőrizni a díj patrónusának személyét és munkásságát, aki antikommunista ellenzéki aktivista volt, és nem kommunistaként ő volt az első gdański vajda, az első Sejm elnök és szenátusi elnökhelyettes. Elnöke volt a Wspólnota Polska Egyesületnek is, rendkívül széles látókörű embernek tartották, akinek nagy kitekintése volt Lengyelországra és a világra. A díj létrehozását a Press Club Polska Egyesület, Jakub Płażyński, Gdańsk és Gdynia városának főpolgármesterei, valamint a Pomerániai Régió elnöke kezdeményezték. A bíráló zsűri tagjai a következők voltak: Jakub Płażyński (elnök), Jarosław Gugała (Polsat), Jerzy Haszczyński („Rzeczpospolita”), Małgorzata Naukowicz (Polskie Radio), Krzysztof Rak (újságíró, publicista), valamint Karolina Grabowicz-Matyjas (a gdyniai Emigrációs Múzeum igazgatója, a zsűri titkára).

 

 MACIEJ PŁAŻYŃSKI 

Antikommunista aktivista volt, aki az első gdański vajdasági vezető volt, illetve a Sejm elnöke és a szenátus elnökhelyetteseként dolgozott. Rendkívül széles látókörrel rendelkezett és nagy kitekintése volt Lengyelországra, valamint a világra. Társadalmi tevékenysége folyamán a külhoni lengyelek és lengyelség ügyei az egyik legkiemelkedőbb ügykör volt. Munkásságát külhoni honfitársai iránt érzett kötelességnek tartotta, hazája számára lehetőséget látott az anyaországi, valamint a külhoni lengyelek és lengyelség kapcsolataiban. A lengyelség számára átgondolt politikai víziója teljes volt és átgondolt. Leginkább azokat az embereket tisztelte, akik a határokon túl is a lengyelséget vitték előre, valamint szorosan kötődtek a hagyományokhoz, mindezt úgy, hogy Lengyelország határain kívül maradtak. Úgy gondolta, hogy a lengyelség és az anyaország közötti kapcsolatok építésének és az egyes lengyel közösségek integrációjának az egyik legfontosabb eleme a lengyelségi média. 

 

Forrás:

#PAI http://pai.media.pl/pai_wiadomosci.php?id=14378/

Információ: Polonijna Agencja Informacyjna

https://www.facebook.com/Wspolnota.Polska

 

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje