biglogo archivum

November 24-én könyvbemutatóra került sor az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület és a könyvtár szervezésében. Zajti Ferenc Autóstoppal Lengyelországban c. könyvéről beszélgettünk a könyv szerkesztőjével, valamint három olyan személlyel, akik szerepelnek a kötetben.

Ugyanis azt a könyvet ismerhettük meg, amelyben olyan visszaemlékezéseket gyűjtött össze a szerkesztő, melyek a 60-70-es évek autóstoppos nemzedékeiről szólnak. A visszaemlékezők között van történész, fotós, zenész, nagykövet, köztársasági elnök, könyvtáros, geográfus stb.

Közülük a jelenlévők - Dr. Kiss Gy. Csba, Barnaföldi Gábor, Dr. Kubassek János - igazában három különböző „utazó” korosztályt képviseltek, hasonló és különböző élményekkel, az utakra is másképp, más indíttatásból indultak. Az esten mindenesetre képet kaptunk az emberi élményeken túl Lengyelország akkori állapotáról, arról, hogy miért is jelentette a magyar fiataloknak a szabadságot. És arról a szeretetről, amivel a magyarokat fogadták - 1956-ra is emlékezve.

A könyv alapjául szolgáló beszélgetések egy részét filmben foglalta egybe a Zajti Stúdió (Autóstoppal a szabadság felé), amellyel díjakat is nyert. A film első változatát egyesületünk tagjai is láthatták 2019.ben. De hogy a nagy, "írott" beszélgetési anyag jobban hasznosuljon, így született meg a könyv. Szerkesztése során kiegészült sajtóanyagokkal is, illetve a beszélgetőtársak rövid életrajzát is tartalmazza, valamint fotókkal is illusztrálja a szerkesztő.

A szép számú közönség élvezettel, érdeklődéssel hallgatta a beszélgetést. Örömmel láttunk fiatalabbakat is, Zajti Ferenc tanítványait, de a Kós Károly iskolából is jött diák.

A könyv megvásárolható a könyvesboltokban, de a könyvtárban is megtalálható már.

A PIM honlapján elérhető egy ottani beszélgetés a könyvbemutatóról, illetve a film is megtekinthető. Bazsóné Megyes Klára

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje