biglogo archivum

2022 március 21-én a pesti Vigadóban ünnepi keretek között bemutatták a TRIPTICHON - ESTERHÁZY JÁNOS ÉLETE ÉS ÖRÖKSÉGE című filmet, amely a magyar (MTVA) és a lengyel (TVP S.A.) közszolgálati televíziós csatorna koprodukciójában készült.

Az esemény fővédnökei Áder János és felesége, Hercegh Anita, valamint Kövér László házelnök volt. A bemutatón jelen volt az Esterházy J. díjas Erdő Péter bíboros érsek atya. Jelen voltak lengyel diplomaták Jerzy Snopek lengyel nagykövet vezetésével, Maciej Szymanowski, a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet igazgatója, Rónay Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, a magyar kulturális és művészeti élet több személyisége, az egyház küldöttei, köztük Paweł Cebula atya – aki a lengyel-magyar Esterházy János boldoggá avatásának posztulátora volt, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és a Szent Adalbert Egyesület tagjai. A bemutató kísérőjeként egy kiállítást is szerveztek, amely bemutatja Esterházy János életét, valamint a dr. Molnár Imre írásában megjelent, bővített és kiegészített kiadású kötetet, amelynek címe: Esterházy János élete és mártírhalála. A bemutatót a dokumentumban szereplő Varga Gabriella színésznő vezette, támogatást pedig a Magyar Művészeti Akadémia és a Rákóczi Szövetség nyújtott. A filmet Zsigmond Dezső rendezte.

Esterházy János – Elżbieta Tarnowska fia és a Jagelló Egyetem rektorának unokája lengyel házban nevelkedett. A trianoni békediktátum után megváltozott határok nyomán szlovákiai lakos lett. Harcot kezdeményezett a nemzetiségi kisebbségek jogaiért, a II. világháború idején sok lengyelt megmentett. A sztálinista karhatalom igazságainak kiderítéséért és nyilvánoságra hozataláért letartóztatták és Moszkvába a Łubiankára szállították. 1946-ban sokéves láger büntetésre ítélték. 1957-ig számos bűntetés-végrehajtási intézményben raboskodott, a csehországi Mirowban a politikai foglyok börtönében halt meg. Hamvait csupán 2017-ben adták ki a családnak. A budapesti filmbemutató volt a magyarországi Esterházy év egyik lezáró eseménye.

Inf. saját, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje