biglogo archivum

2022 június 24-én a Lengyel Kutatóintézet és Múzeumban megnyílt a felújított és korszerűsített egykori Lengyelségi Archívum és Múzeum kiállítása, amelyet mintegy 25 éve hozott létre Konrad Sutarski, az intézmény egykori igazgatója és alapítója, aki jelen volt a kiállítás megnyitón.

A rendkívüli eseményen Mariusz Żuławikon, a Nemzeti Emlékezet Intézet igazgatóján, valamint Jerzy Platajson – a varsói Lengyel Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma Külhoni Nemzeti Örökség és Emlékhelyek Osztályának igazgató helyettesén kívül jelen volt többek között Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Nagykövetség charge d’affaires diplomáciai ügyvivő, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, valamint Felfödi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke. A Lengyel Kutatóintézet és Múzeum állandó kiállítása a „Lengyelek-Magyarok. 1000 év történelem” címet viseli. Az esemény házigazdája Piotr Piętka, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója volt.

„Lengyelek-Magyarok. 1000 év történelem”, ahogy Michał Przeperskinek, a Lengyel Történelmi Múzeum sajtó ügyvivőjének rendkívüli kommünikéjében olvashatjuk:

„Többtíz ábra és fénykép, filmes krónikák, számos emlék és szemtanúk beszámolói – ezek mind elkalauzolják a nézőt Lengyelország és Magyország ezeréves közös történelmének útján. A hat terem elbeszélések gazdagságával büszkélkedik: Szent Kinga – IV. Béla király lánya életének középkori eseményeitől, a Jagelló-ház és Báthory dinasztiáján keresztül egészen a lengyelek részvételéig az 1848-49-es szabadságharcban Bem József vezetésével. Június 25-től ez mind megtekinthető lesz a budapesti múzeumban. A kiállítás bemutatja a XX. század legfontosabb és legdrámaibb epizódjait is. Ez annak a bizonyítványa is, milyen vendégszeretettel fogadták a magyarok 1939-ben a háború elől menekülő sokezer lengyelt. A totalitárius rendszer gonoszságával való közös harc szimbólumává vált id. Antall József és Henryk Sławik története, akik többezer lengyel zsidót mentettek meg a biztos haláltól, amely a németeknél várt volna rájuk. A lengyel és magyar filmes krónikák beszámolnak az 1956-os október és november drámai eseményeiről is, amely idején több tízezer lengyel vért adott a forradalom hősei számára. Fényképek tanúskodnak a kommunista diktatúra sötét időszakáról, és a mindennapi életről. Megmutatják a Balaton mellékre és észak-magyarországi fürdőkre irányuló turista utak világát is, amelyek nagyon sok lengyel számára kitűnő alkalmat adott, hogy megismerjék a magyar kultúrát és elmélyedhessenek benne. Egy történet is megmutatkozik egy olyan rendkívüli autóstoppos világról, amelyben számos magyar fiatal a Visztula partjára jött, hogy lengyel nyelvet tanulhasson. Ilyen módon realizálódott a lengyel-magyar barátság a való életben. A múzaum az a hely is, amely bemutatja a magyarországi lengyelség életét is. Ennek az egyik szimbóluma Derenk, az egykori észak-magyarországi falu, amely a nyelvi és kulturális keveredés rendkívül egyedi mintapéldája. Bár a falu napjainkra elnéptelenedett, az egykori lakosok leszármazottjai megemlékeznek régi gyökereikről. A kiállításnak köszönhetően visszatér e szokatlan hely régi, lengyel-magyar emléke.

A kiállítás szervezői: budapesti Lengyel Kutatóintézet és Múzeum, valamint a Lengyel Történelmi Múzeum. A kiállítás június 25-től lesz látható, kedd-csütörtökön 10.00-16.00-ig, pénteken és szombaton 10.00-14.00-ig. Helyszíne: 1102 Budapest, X. kerület, Állomás utca 10. Az intézmény közel van Kőbánya-Alsó vasútállomáshoz és autóbusz végállomáshoz. A felnőtt jegyek 300 Ft-os, a kedvezményes jegyek 150 Ft-os áron kaphatók, a hat évesnél fiatalabb gyerekek és a 70 évesnél idősebb szépkorúak belépése ingyenes.”

A projekt, mint olvashatjuk a fentiekben, a varsói Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumnak a támogatásával jöhetett létre.

Inf. saját, fotó: Bóka E.

 

Több információ a W Budapeszcie otwarto wystawę „Polacy–Węgrzy. 1000 lat historii” - Muzeum Historii Polski (muzhp.pl) oldalon olvasható.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje