biglogo archivum

Augusztus 26-án Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa lengyel nyelvű szentmisét mutatott be a Częstochowai Szűz Mária ünnepén. A nem mindennapos templom történelme az előző évszázad első feléig nyúlik vissza.

Pfeifer Gyula kezdeményezésére a Gellérthegy keleti oldalában építették fel a templomot, majd 1934-ben a közelben felépített rendházban Jasna Górából érkezett pálos szerzetesek telepedtek le. A II. világháború idején a a Sziklakápolnában található Częstochowai Szűz Mária kápolnában Magyarországon iternált civil és LH-beli menekültek vettek részt az istentiszteleteken. Az akkori jelenlévők a szabad és független lengyel hazába való mihamarabbi visszatérésért imádkoztak. A lelkipásztori szolgálatot Michał Zembrzuski atya látta el egészen 1939 októberétől, ő pedig Karol Radoński wrocławi püspök vezetése alatt szolgált. 1950-ben a kommunista vezetés az Állami Balett Intézet kollégiumává alakították át a rendházat. A templomban raktárt alakítottak ki. Az itt található oltárokat, miseruhákat és képeket - Częstochowai Szűz Mária képet is - megrongálták. 1989-ben a rendház és a templom visszakerült a pálosokhoz, 1992-ben pedig újra felszentelték a templomot, azóta pedig rendszeresen szentmiséket tartanak. 1994-ben a varsói Id. Antall József Lengyel-Magyar Barátság Egyesület, amely az egykori II. világháborús menekülteket képviselte, hálaként a csodálatos Częstochowai Szűz Mária oltárkép mását, valamint emléktáblát adományozott a templomnak. A koronázott lengyel sas szobrát – amely szívén található Częstochowai Szűz Mária családjának képét Teresa Błaszczyk ferences rendi apáca festette – dr. hab. Bronisław Chromy szobrászművész, a krakkói Szépművészeti Akadémia professzora készítette; a díszítő rács szintén az ő munkája.

Augusztus 26-ára esik a Częstochowai Szűz Mária ünnepe. Az ünnepet a XX. század elején X. Pius pápa keltette életre, 1931-ben pedig XI. Pius beleegyezett, hogy az ünnepet minden lengyel egyházmegye területén megtarthassák. Ezen az állandó ünnepnapon a hívek a Szűzanya további gondviseléséért imádkoznak; így volt ez Budapesten is, ahol a magyar pálosok mellett dolgozó Roman Majewski szerzetes testvér köszöntötte a lengyel vendégeket.

szerk. BBSz., fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje