biglogo archivum

Két nap múlva lesz esedékes az 1956-os magyarországi forradalom 66. évfordulója.

A pesti Rákoskeresztúri temető 301. parcellájánál – a Nemzeti Emlékezet helyszínén, ahol a forradalom áldozatainak porai nyugszanak, 2022 október 21-én a Magyarországon akkreditált nagykövetségi küldöttek és a lengyelség tagjai tiszteletüket tették a forradalom áldozatai előtt.

A magyar történelem szinte minden tragikus eseménye lengyel vonatkozással is bír. Nem véletlenül. Nemzeteink sorsa összefonódott a történelem folymán természetes szövetségesekké kovácsolva őket a túlésés harcában és a szabadságharcokban. 2006 október 24-én a Rákoskeresztúri temető 301-es parcellájánál a lengyel és a magyar állam magas rangú vezetői jelenlétében felavatták az 1956-os forradalom emlék – kopjafáját, amely annak állít emléket, hogy a kommunista terror ellen indított szabadságharci törekvéseket véresen elfojtották; a kopjafa az egykor a két szabadsága vesztett ország szolidaritási és testvériségi jelképe, amelyet a poznańi és budapesti 1956-os felkelés 50. évfordulójára emeltek.

Ettől az időponttól fogva hagyományosan összejön és megemlékezik a magyarországi lengyelség; így volt ez 2022 október 21-én is. A felvezető imát Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa mondta el. Ünnepi megemlékező beszédet mondott Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Nagykövetség Politikai és Közgazdasági Osztályának a vezetője. Koszorút helyezett el dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Katarzyna Balogh, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke és Koziorowski Krisztina, a megemlékezésre érkezett a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, a Szent Adalbert Egyesület és a Kőbányai Lengyel Önkormányzat, valamint az OLÖ intézményinek – a Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és Kiegészítő Nemzetiségi Óvoda, az LKK és a LK és M delegációi. Az iskola vendégeként megemlékeztek az olkuszi S. Staszic nr. 1. Iskola tanárai és diákjai. A jelenlévők koszorúztak és mécseseket gyújtottak. Az idei megemlékezés kezdeményezője és szervezője a Szent Adalbert egyesület és Takácsné Kalińska Katarzyna, az egyesület elnöke volt.

(szerk. GP., fotó: Pál B.ford.Bóka E.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje