biglogo archivum

November 1-én, Mindenszentek napján Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális plébánia plébánosa szabadtéri szentmisét mutatott be a pesti Rákoskeresztúri temető lengyel parcellájánál.

A lengyelség tagjai, szerzetes nővérek, valamint a lengyelségi intézmények és civil szervezetek mellett jelen volt Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője, valamint dr. Csúcs Halina egykori nemzetiségi szószóló. A parcella központi keresztjénél elhelyezésre kerültek a lengyel nagykövet, az Országos Lengyel Önkormányzat és a Szent Adalbert Egyesület koszorúi. Minden sírnál mécseseket gyújtottak.

Magyarországon a legtöbb elhunyt honfitársunk sírja a II. világháború utáni időszakban, Budapesten (Rákoskeresztúron), Egerben, Budakeszin és Győrben található, ez pedig az akkori Országos Lengyel Önkormányzatnak, a Lengyel Nagykövetségnek és Konzulátusnak, és mindenekelőtt a varsói ROPWiM-nak (LH és MEŐT) köszönhető, hogy 12 éve felújított lengyel katonai parcellák vannak. A mai napon imádkoztak a smoleński katasztrófában tragikusan elhunyt Andrzej Przewoźnik, Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács titkárának, a lengyel-magyar ügyek nagy szószólójának emlékére.

A Rákoskeresztúri temető katonai parcellájában 106 (1945-ig) elhunyt – köztük Wincenty Danek atya, a budapesti lengyel egyházközség alapítójának, a lengyel temetői parcella alapítójának hamvai nyugszanak, mellette található az a parcella, ahol az 1945 után elhunyt civilek, köztük a múlt évszázad lengyelségének olyan kiemelkedő alakjai, mint Koziorowski Júlia, Buzási Mária, Révész Helena és Jerzy Kochanowski hamvai vannak elhelyezve. 

Mindenszentek ünnepe a hívőket a szentségre való elhívásra, a november 2-ai Halottak napja pedig az elhunyt hívekre emlékeztet. Ez az imádság napja azokért, akik a tisztítótűzben készülnek az örök dicsőségre.

(b. fotó: C Pál B.)ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje