biglogo archivum

December 11-én advent III. – Gaudete, azaz Örömvasárnapján az Óhegy utca 11. szám alatt található magyarországi Lengyel Közművelődési Központ Justyna Kłapcińska olkuszi képzőművész adventi kiállítás megnyitóra invitálta az érdeklődőket; a kiállítás címe: „A kézművesség a szenvedélyem”.

A művésznő a sosnowieci Opust-Art Iskola szobor- és építészeti konzerválás szak végzőse. Szabadidejében munkáiban egyesíti a fa- és kerámiaművészetet. Vezető tematikája az „angyalok”, de foglalkozik használati kerámia, dekorációs és ékszerkészítéssel is. A természet inspirálja.

A kiállítás megnyitót szentmise előzte meg, amelyet Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa mutatott be. Ennek a vasárnapi ünnepnapnak a neve a „Gaudete in Domino” antifónából ered, vagyis „Örvendezzetek az Úrban”. Az ünnepi nap liturgikus olvasmányai abból az örömből fakadnak, amely Krisztus eljöveteléből és abból a megváltásból adódik, amelyt ő elhoz. Ezt a napot „rózsaszín vasárnapnak” is hívják, ez ugyanis azon két egyházi ünnepnap egyike, amelyen a pap rózsaszínű liturgikus ruhát ölt. Így volt a mai napon Kőbányán is.

Az örömteliséget hirdető, és a Molnár Z. Monika, az LKK igazgatója által megnyitott kiállítás megnyitóján a lengyelség tagjai mellett jelen volt többek között Andrzej Kalinowski, a budapesti Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője , valamint Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet vezetője. Ha valaki ünnepi ajándéktárgyat szeretett volna, szimpatikus kézműves termékek tulajdonosává válhatott. A kiállítás 2023 január végéig látható a budapesti Lengyel Házban. (cím: 1103 Budapest, Óhegy utca 11.)

Inf. saját, fotó: Pál B., ford.Bóka E. 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje