biglogo archivum


III. 18-án a Veszprémi Kulturális Központban a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésben az Országos Lengyel Önkormányzattal, a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából programot szervezett.

A nézőtéren sokan voltak, gyakorlatilag teltház volt. A programsorozat első epizódjaként megnyitották az „Igraszki z polskim malrstwem” (Játékok a lengyel festészettel) című kiállítást. A kiállítás készítőinek a lengyel szerzők művei iránt mutatott innovatív
hozzáállásának köszönhetően rendkívül nagy érdeklődést váltott ki a helyi közösség köreiben. A kiállítást Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség konzulja nyitotta meg. Ela Chrostowska bemutatott néhány felnőttet és gyereket, akik a fényképek modelljei voltak, akik kiváló művészeink alkotásait mutatták be, de kiállításra kerültek a fényképezés alatt felhasznált tárgyak is. A kiállítás megnyitása után fellépett a lengyeségi „Polonez” együttes. Beszédet mondott Porga Gyula veszprémi polgármester, valamint Ovádi Péter parlamenti képviselő. Az ünnepségen jelen volt Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, valamint Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke. A technikai szünet idején a nézők két kisfilmet láthattak: Polskie widoki (Lengyel tájképek), valamint Film o Warszawie (Film Varsóról). A másik film apropóján elmondható, hogy Varsó elnyerte „A legjobb európai úti cél 2023” verseny első helyét; a versenyt a European Best Destinations portál hirdette meg. A szavazásban Veszprém a 7. helyet érte el, amely egy ilyen kevésbé ismert, kisebb városnak elég nagy elismerés. A művészeti programok után minden meghívott vendéget lengyel finomságok kóstolójára hívták meg; pierogi, bigos és lengyel édességek voltak.

Inf. fotó: H. Kövesdi, ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje