biglogo archivum


A Szent Adalbert Egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat Rostetter Szilveszter orgonakoncertjével végződött, amely április 24-én került megrendezésre a budapesti Lengyel templomban.

A művész a következő szerzők darabjait játszotta: Piotr Żelechowski (w. XVII) – Fantasio, annyit tudni, hogy a szerző a mai Fehéroroszország területén volt ferences szerzetes, az egyetlen fennmaradt kétrészes darabjának második fele egy fúga. Bakfark Bálint lantművész (1507 – 1576) 15 évet töltöt a krakkói királyi udvarnál, tőle a Czarna krowa (Fekete tehén) című dalt lehetett meghallgatni. Johann Pachelbel (1653-1706) Magnificat primi toni című vidám Mária éneket játszotta, a német zenszerző a kor hagyományainak megfelelően alkotta meg. Johann Sebastian Bachtól (1685-1750) a d-moll Toccata és fúga hangzott el, a darab a zeneirodalom egyik legismertebb műve, amelyet a korszak orgonazenéjének szimbólumaként is lehet értelmezni. Hasonlóan ismert darabja a d-dúr Szvitnek az áriája, amely zenekarra íródott. A művész ezen kívűl Liszt Ferenc (1811-1886) Lengyelesen című darabját játszotta, amellyel a szerző Chopinről szeretett volna megemlékezni. Rostetter Szilveszter orgonaművész ezen kívűl saját Lamento című szerzeményét játsztta el. A darabot egy nagyszerű ember halála okán, nagyjából egy hónapja írta meg. Tomasz Glanc (1961-) Kujawiak című darabja egy népdal, amelyet a Németországban élő lengyel orgonaművész és zeneszerző alkotott meg.
Rostetter Szilveszter egy magyar orgonaművész, zeneszerző, pedagógus és a lengyel zene magyarországi népszerűsítője, ő alapította a lengyel egyházközség és a Szent Adalbert Egyesület mellett működő Szent Kinga kórust, amelynek ő a karnagya.

Inf. saját GP., fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje