biglogo archivum

Március 21-én és 22-én a Budapest belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia templomban jubileumi ünnepségeket tartottak: ekkor ünnepelték Szent Kinga születésének 800. és Szent Hedvig születésének 650. évfordulóját, az ünnepségsorozat mottója pedig „A szentek egyesítik Közép-Európa nemzeteit – Imádkozzunk együtt nemzeteink jövőjéért” lett.

A jubileumi ünnepségen többek között lengyel, szlovák, litván és magyar püspökök vettek részt. Az első nap dr. Molnár Imre magyar és Piotr Stefaniak lengyel történész beszélgetését lehetett meghallgatni, a program pedig „Árpádházi Szent Kinga és Anjou Szent Hedvig lengyel és magyar perspektívából” címet viselte. Szentmise és orgonakoncert volt, este pedig Jézus legszentebb Szakramentumának szentségimádása volt lengyel, magyar, szlovák és litván nyelven, közreműködött egyházközségünk „Kleksiki” együttese. A szentségimádás után a lengyelség tagjai résztvehettek az altemplomban egy találkozón is, emlyen jelen volt Artur Ważny püspök atya.

A Budapesten megtartott jubileumok – Szent Kinga születése 800. és Szent Hedvig születésének 650. évfordulója ünnepségének második napján ünnepi ülést tartottak a Sapientia Kollégiumban. Ennek rendkívül fontos mozzanata volt egy nemzetközi közös deklaráció elfogadása volt, amelyen az aláírók megállapítják Szent Kinga és Szent Hedvig életének felevenítésével ismét tudatosítjuk magunkban, hogy a jövőnk záloga egyedül a kereszténységen alapuló szeretet és szolidaritás lehet az itt élő nemzetek között”. Ezután a Vigadó térre megérkezett Esztergomból Szent Kinga ereklyéje, valamint Szent Kinga és Szent Hedvig ereklyéjével ünnepi menettel vonultak a Nagyboldogasszony templomba. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros érsek atya mutatta be lengyel, Szlovák, litván és magyar püspökök asszisztálásával, köztük jelen volt Marek Jędraszewski krakkói metropolita érsek atya, František Trstenský Szepes egyházmegyei ordinárius püspök atya, Artur Ważny Tarnówi egyházmegyei segédpüspök atya, Kęstutis Smilgevičius, a Litvániai Püspöki Konferencia titkára, Paweł Baran, a krakkói Waweli katedrális plébánosa, dr. Michał Dąbrówka atya, a Lengyel Evangelizátorok Iskolájából, Osztie Zoltán atya, a budapesti Nagyboldogasszony főplébánia templom plébánosa, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és Paweł Cebula atya, az egri Páduai Szent Antal konentuális ferences (Minorita) templom plébánosa.

Jelen voltak a diplomáciai testület képviselői, köztük Katarzyna Ratajczak-Sowa Chargé d’affaires diplomáciai ügyvivő, Budapest V. kerületének vezetőségi küldöttsége, vendégek Ószandecből és Esztergomból, a magyarországi lengyel civil szervezetek és budapesti lengyel önkormányzatok képviselői, a Budapest V. kerületi Lengyel Önkormányzat vezetőjével, Abrusán Jadwigával, aki a belvárosi templom melletti Rózsakertben elhelyezett Szent Kinga és Szent Hedvig szobrok elhelyezésének ötletadója, valamint lengyel és magyar hívők is részt vettek a szertartáson. Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el Szent Kinga és Szent Hedvig szobránál. A szentmisén és a koszorúzásnál közreműködött a Szent Kinga lengyel kórus. A Budapest belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia templomnál megtartott ünnepségsorozat szervezője a Szent Adalbert Egyesület volt, együttműködött a Budapest V. kerületi Lengyel Önkormányzat, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a lengyel nemzetiségi szószólói iroda, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, az egri Páduai Szent Antal ferences konventuális ferences (Minorita) templom és az MHB Bank. Az ünnepség jelentőségét tovább növelte, hogy kapcsolódott a Lengyel-Magyar Barátság Napjához.

Inf. saját/b., fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje