biglogo archivum

2024 október 20-án Budapesten az Aranytíz Művelődési Házban a lengyel önkormányzatok megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak. Budapetről, Pécsről, Emődről, Veszprémből, Esztergomból, Szolnokról, Békéscsabáról, Tatabányáról, Gödöllőről, Miskolcról, Dunakesziből, Múcsonyból, Székesfehérvárról és Szentendréről is érkeztek lengyel önkormányzati képviselők.

Az ünnepségen részt vett Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, aki beszédében kiemelte a helyi lengyel közösség jövővének építését és minden jót kívánt az önkormányzatoknak, hogy az ifjúság ismerje fel a társadalmi munka fontosságát, jelent volt Marcin Bobiński konzul, Dominika Teske, a budapesti Lengyel Intézet igazgató helyettese, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, aki beszédében az 1993. évi kisebbségi törvényre és az önkormányzatok megalakulásával kapcsolatos kevésbé ismert tényeire emlékeztetett, valamint arra a tényre, hogy a lengyel nemzetiséget jogilag elismert nemzetiségként tartják számon.

Felföldi Maria elnök asszony beszédében köszönetet mondott az Önkormányzati munkatársaknak az elmúlt 30 év munkájáért, és mindazoknak, akik ezeket az embereket támogatták. Ezen kívül kiemelte a Nemzetiségi törvényből adódó és a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglalt feladatok elvégzését, a Lengyelország, a lengyel kultúrával, történelemmel, hagyományokkal promóciójával kapcsolatos törekvéseket, valamint a lengyel-magyar testvérvárosi kapcsolatos erőfeszítéseket. A vendégek között jelen voltak a korábbi Önkormányzati ciklusok egykori elnökei is: dr. Konrad Sutarski, Bubenkó Csaba, dr. Rónayné Słaba Ewa, aki korábban FLÖ elnök is volt, Małgorzata Soboltyński, Zsolt Bátori, valamint Balogh Katarzyna, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat jelenlegi elnöke. Jelen volt még Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, a Bem J. LKE, a Szent Adalbert Egyesület és a Derenk Öröksége Egyeaület képviselősége, a LK és M igazgatója, illetve a LEKNI igazgatója és igazgató helyettese. Az ünnepséget a Polonez Együttes és a Szent Efrém Férfikar fellépése színesítette, akik nagyszerűen adták elő a lengyel darabokat. Gratulációk hangzottak el, virágokat adtak át, jubileumi torta és egy pohár pezsgő volt. Az ünnepséget az Országos Lengyel Önkományzat a lengyel nemzetiségi szószóló együttműködésével szervezte.

Inf. saját, ford.,fotó: Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje