biglogo archivum

Március 1-jén Budapesten az FLÖ a XIII. és XVIII. ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatokkal együtt Lengyel Bált szervez. Tánchoz a „Coral” együttes muzsikál. 

* Szintén március 1-jén Budapesten a „Zöld macska” nevű egyetemi klubban 19 órás kezdettel bemutatásra kerül lengyel származású Józsa Dániel Hívójel – Sygnomen c. kötete.

* A budapesti Lengyel Házban (Óhegy u. 11.) március 2-án 10.30-kor kezdődik a lengyelországi Árva vidéket bemutató rendezvény az LKK helyi részlegének a szervezésében. Ennek részeként megtekinthetők lesznek az árvai templom lengyel-magyar szentjeiről készített fényképek, illetve részt lehet venni Udvarhelyi Nándor Magyar szentek temploma című könyvének bemutatóján. 

Március 5-én, hamvazószerdán 18 órakor kezdődik a szentmise a budapesti Lengyel Templomban, melynek keretében hamvazkodni lehet. 

Március 8-án, a nőnap alkalmából, a veszprémi LNÖ találkozót szervez a győri lengyel kisebbséggel és az Akord Kórus tagjaival, melynek keretében közös éneklés, városnézés is lesz, és a lengyel-magyar barátság emlékművét is meg fogják koszorúzni. 

* Március 8-án 17.00 órakor a Bem Egyesületben nőnapot tartanak, mely keretében fellép a „PANkreátorok” együttes. Szervezők: LKK Nádor utcai tagozata, valamint Budapest V. ker. LNÖ.

* Március 8-án Szolnokon rekonstruálják a Népek Tavasza idejében lezajlott szolnoki csatát. A szervezők között van a szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, amely 10.00 órakor összejövetelt rendez a a Verseghy Ferenc Könyvtárban. A programban a közelgő nemzetiségi választásokkal kapcsolatos előadások szerepelnek, valamint a „Teleki Pál Magyarországa és a lengyelek” c. kiállítás megnyitója lesz. 14.00 órakor koszorúzás lesz, utána pedig a csatabemutató.

Március 9-én 11 óra 30 perces kezdettel nőnapi találkozóra vár minden kedves érdeklődőt a Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete. 

Március 12-én, 17 órakor kezdődik Baka Györgyi a Csend jelei című könyvének szerzői bemutatója, melyen szeretettel lát minden érdeklődőt az érdi Lengyel - Magyar Kulturális Egyesület és a helyi Csuka Zoltán Könyvtár. 

Március 13-án, 17 órakor fatimai ájtatosság és lengyel mise lesz a budapesti Lengyel Templomban. 

Március 14-én (Bem tábornok születésnapján és a magyar nemzeti ünnep előestéjén) koszorúzási ünnepséget tart a magyarországi Bem J. LKE a tábornok budai szobránál. 

Március 14-én koszorúzási emlékünnepség lesz Székesfehérváron, a szárazréti általános iskola belső udvarán, Bem tábornok mellszobránál, ahol a helyi LNÖ is képviselteti magát. Március 15-én a nemzeti ünnep városi és megyei megemlékezésein a helybéli polónia szintén részt fog venni. 

Március 15-én Bem J. emléktáblát fognak avatni Keszthelyen a városvezetés terveinek köszönhetően. 

Március 15-én a polónia a magyar nemzeti ünnepi rendezvényeken – számos más település mellett – Nyíregyházán, Tatán, Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Szolnokon, Győrött és Keszthelyen is részt fog venni. 

* Március 16-án 15 órai kezdettel szentmise lesz az újpesti LNÖ székházában. A misét Karol Kozłowski atya – a lengyel perszonális plébánia plébánosa – fogja celebrálni. 

Március 20-án, Székesfehérváron fogják vetíteni – a helyi polónia részvételével – a II. János Pál – A fehér ruhás vándor  (Jan Paweł II: Szukałem Was...) című dokumentumfilmet, amelyet a délelőtt folyamán az iskolás fiatalságnak is bemutatnak a Művészetek Háza stúdiómoziban. 

 Március 20-a és 23-a között – Veszprém lengyel baráti kapcsolatokkal rendelkező iskoláinak meghívására, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából – Tarnówból, Krakkóból, Rzeszówból és a sziléziai Bolesławiecből érkező lengyel küldöttségek fognak vendégeskedni a városban. 

Március 21-én – a lengyel-magyar barátság napja alkalmából – rendezvényt szervez a nyíregyházi polónia. 

Március 21-én – a lengyel-magyar barátság napjának alkalmából – Marcin Dominik Głuch zongoraművész 16 órai kezdettel koncertet ad a pécsi Zsolnay Kulturális Centrumban. 

Március 21-e és 24-e között – a lengyel-magyar barátság napja kapcsán – rendezvénysorozatot tartanak Székesfehérváron, melybe a helyi polónia is bekapcsolódik. A fő szervezők (immár hagyományosan) Székesfehérvár és Opole városok önkormányzatai, illetve az ott székelő megyei önkormányzatok lesznek. További információk a www.polonia.hu oldalon találhatók. 

* Az idei lengyel-magyar barátság napjának központi rendezvényei március 22-én, Egerben lesznek. 

* Március 24-gyel kezdődően három héten át lengyel filmek bemutatója lesz Szegeden a helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat társzervezésében. 

Március 26-án dr. Kovács István „Generał Bem – Bohater wiecznych nadziei" című könyvének a bemutatójára mindenkit szeretettel vár az érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület és a helyi Csuka Zoltán Könyvtár. 

* Március 28-án az esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, valamint az Esztergomi Levéltár történelmi konferenciát rendez, melynek témája az 1335-ös visegrádi találkozó lesz.

Március 29-én a lengyel-magyar barátság napja alkalmából a (Budapest X. kerületében található) Szent László Gimnáziumban tartandó polóniai kórusok koncertjére szeretettel hív mindenkit a Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete. 

Március 30-án, 11 óra 30 perckor kezdődik Buskó András Lengyelország egy magyar szemével című fotókiállításának a megnyitója a Lengyel Házban, melyre szeretettel vár mindenkit az LKK kihelyezett részlege (Óhegy utca 11.). 

Két fontos, az iskolával kapcsolatos információ:

- A Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola képzőművészeti versenyt hirdet általános iskolás tanulói számára A varsói felkelés 70. évfordulójacímmel. Beadási határidő: március 15.

Március 13-ig lehet jelentkezni az idén április 10-e és 12-e között zajló ECL nyelvvizsgára.

 

Figyelem: A szerkesztőség a fent említett programokban bekövetkezett változásokért nem vállal felelősséget.

(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje