biglogo archivum

2014. április 6-án a Lengyel Házban bemutatták Grzegorz Górny "Hol volt az Isten Szmolenszknál?" c. filmjét. A néző új képet kap benne a szmolenszki tragédiáról. A címbéli kérdés a kiindulópont az áldozatok családjaival történő beszélgetésekhez. A következtetések megrázóak.

smol_007

Mi értelme volt ennyi ember halálának? Vajon mit jelent ez az áldozat? Mi a tragédia vallási háttere? Miért engedte ezt meg az Isten? Miért nem mentette meg őket? Grzegorz Górny és Tomasz Terlikowski – a film alkotói - nem csak maguknak teszik fel ezeket a kérdéseket, de négy özvegynek is, akiknek férjeik ott haltak meg Szmolenszknél: Magdalena Mertának, Jolanta Przewoźniknak, Dorota Skrzypeknek és Alicja Zającnak. A "Hol volt az Isten Szmolenszknál?" egy megrázóan mély és vallásos film, mely a nemzeti tragédia árnyékában reménysugarat is láttat. A budapesti bemutatón részt vett Grzegorz Górny és Jolanta Przewoźnik asszony, Andrzej Przewoźnik szellemi örökségének folytatója. A filmbemutatóra az LKK Óhegy és Nádor utcai részlege szervezésében került sor, a lengyel érdeklődők mellett sok magyar néző is volt, köztük Magyarország volt varsói nagykövetének özvegye is, Kiss Erika. A film előtt a Lengyel Templomban szentmise és hangverseny volt Rostetter Szilveszter közreműködésével.
Április 10-én a Belvárosi Templomban (1056 Budapest, Március 15. tér) 18.00 órakor magyar – lengyel szentmisét celebrálnak a katyńi mészárlás és szmolenszki tragédia áldozatainak emlékére.

(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje