biglogo archivum

Május 3-án a legszentségesebb Szűz Mária ünnepe, a Május 3. ünnepe, valamint a Külhoni Lengyelek Világnapja alkalmából szentmise volt a budapesti Lengyel Templomban, amelyet a Hazáért ajánlottak fel. A misét Karol Kozłowski atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és Paweł Sobstyl atya, a Lengyelországban élő magyarok lelkipásztora vezette.

kosciol_012

A mise alatt és utána, a Lengyel Házban, a poznani Festa Decoro vegyeskórus vendégszerepelt. A mise során Wincenty Danek érmékkel tüntették ki Pál Barbarát és Pauer házaspárt a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete javára többéves munkájuk elismeréseként. Az ünnepi szentmisén, a helyi hívőkön kívül, jelen volt Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet, valamint dr. Csúcs Lászlóné Halina, a magyarországi lengyel nemzetiség országgyűlési szószólója és az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke.
223 évvel ezelőtt, 1791-ben a Nagy Szejmen megszavazták az ún. Május 3-i Alkotmány, mely Európa első, és a világ második (az amerikai után) alaptörvénye törvénye, amit azóta is a történészek korszakalkotó fontosságú törvénynek tartanak. A lengyel alkotmány a függetlenségét megőrizni kívánó nemzet nagy eredménye volt, biztosíthatta volna Rzeczpospolita töretlen politikai és gazdasági fejlődését. A lengyel katolikus egyház május 3-án ünnepli a Legszentségesebb Szűz Mária, Lengyelország Királynője ünnepét annak a napnak emlékére, amikor 1656-ban János Kázmér király Lembergben tett esküjében Rzeczpospolita Királynőjének nevezte Szent Máriát. 2002 óta, május 2-án ünneplik szerte a világon a Külhoni Lengyelek Világnapját. Az ünnepet a lengyel Szenátus alapította, elismeréseként, amivel adóz a világon szétszóródott Polóniának Lengyelország függetlenségének visszanyerésében tett erőfeszítéséért, az Óhazához való hűségért, valamint a Haza nehéz pillanataiban nyújtott segítségért. A budapesti ünnepség szervezője, már hagyományosan, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, valamint a Lengyel Perszonális plébánia volt. 

(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje