biglogo archivum

'Közös gyász'
A Nemzeti gyásznapon, a lengyel légikatasztrófa áldozatainak kegyeleti szertartásának napján a Duna Televízió egész napos műsorfolyammal emlékezik az életüket vesztett lengyel testvéreinkre. A Nemzet Televíziója április 17-én, szombaton számos lengyel témájú műsorral, dokumentum-, és játékfilmmel mutatja be a lengyel nép kultúráját, történelmük legnagyobb alakjait, sorsfordító pillanatait, jelezve: osztozunk a lengyel nép tragédiájában, gyászában.
Április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőtere közelében lezuhant a lengyel államelnököt, feleségét, valamint a lengyel politikai élet és hadsereg számos vezetőjét szállító kormányrepülőgép. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. Hazánk a katasztrófa összes áldozatának ünnepélyes búcsúztatásának napján Nemzeti gyásznappal emlékezik a légiszerencsétlenség áldozataira. A Duna Televízió fennállása óta folyamatosan szívén viseli a lengyel kultúra méltó bemutatását, szoros kapcsolatot ápol számos lengyel politikussal, közéleti személyiséggel, művésszel. Az utóbbi másfél évtizedben a Duna Televízió mutatta be a legtöbb lengyel játék- és dokumentumfilmet, nyomon követve egyúttal a lengyel filmgyártás átalakulását, az új műhelyek és a nemzetközi rangot szerzett pályakezdők megjelenését, az évente megrendezett Gdyniai Filmfesztivál eredményeit.
A közszolgálati adó, híven eddigi küldetéséhez, erkölcsi kötelességének tartja, hogy méltóképpen emlékezzék meg a tragédiáról. A Duna Televízió így szombaton egész napos műsorfolyammal nyilvánítja ki együttérzését lengyel barátaink felé. Az április 17-ei műsorkínálatunkban számos lengyel témájú műsorral, dokumentum-, és játékfilmmel mutatjuk be barátaink kultúráját, történelmük legnagyobb alakjait, sorsfordító pillanatait.
Április 17-én 15:40-től a Kinga üzenete című dokumentumfilmet sugározzuk. Cselényi László, a Duna Televízió elnökének filmje IV. Béla lányának örökségét kutatja. A pápa egy sok évszázados folyamat végeredményeként Ószandecben szentté avatta IV. Béla lányát, Kingát. Egy magyar szenttel több “ mondhatnánk elbizakodottan. De a majd 1000 évig állandó lengyel-magyar határmenti városkában érzi meg az ember: itt sokkal többről van szó. Az Árpád-ház évezredes távlatból is képes jó szolgálatot tenni magyaroknak, lengyeleknek, a modern világnak. Ezt az örökséget, Kinga üzenetét nem lehet félvállról venni.
A lengyel légikatasztrófa áldozataira emlékező Nemzeti gyásznapon este fél nyolckor a Duna Televízió képernyőre tűzi Andrzej Wajda Oscar-díjra jelölt megrázó, igaz történeten alapuló filmjét, a Katynt.  Mint ismeretes, április 10-én Kaczynski elnök a katyni erdőbe készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 22 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni. A repülőgépen utazott a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyel tisztek több hozzátartozója is.

Wajda filmje a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. A Katyn mélyen személyes film, melynek leforgatására a rendező hosszú, reménytelennek tűnő évekig várt. 'Sok éven át, egészen a kommunizmus összeomlásáig lehetetlen volt megcsinálni ezt a filmet, még csak gondolni sem lehetett ilyesmire" “ mondta el Wajda. 'Ez volt a létező legnagyobb és legjobban megőrzött titok. Nem hittem, hogy megérem a napot, amikor már nincs Szovjetunió.' A Molotov - Ribbentrop paktum értelmében, miközben Lengyelország a Wermacht túlerejével küzdött, 1939 szeptemberében a szovjet csapatok lerohanták a kelet-lengyel területeket. 230 ezer lengyel katona került ekkor orosz hadifogságba. Közülük az oroszok 22 ezer tisztet “ egyúttal a lengyel értelmiség színe-javát, többségében tartalékos tisztet, akik tanárként, egyetemi professzorként, mérnökként vagy orvosként élték volna életüket békeidőben “ mészároltak le a katyni erdőben létesített fogolytáborban “ köztük a rendező édesapját, Jakub Wajda századost. Több mint hatvan évnek kellett eltelnie, hogy a Kremlben beismerjék: a tömeggyilkosságot a szovjet kommunista párt politikai bizottsága rendelte el, Sztálinnal az élen. Wajda szempontjai azonban mentesek a napi politikától: 'Ez egy gyászfilm, egy elégia, amely azt mutatja be, hogyan történt a tragédia. Nem politikai film, mert ami történt, túl fájdalmas, túl tragikus ahhoz, hogy bárki politikai célokra használja Lengyelországban vagy bárhol másutt' “ mondja Wajda filmjéről, melyet 2008-ban Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriában.
A film előtt, 19:00 órától portréfilmet láthatnak rendezőjéről, Andrzej Wajdáról. Pörös Géza filmjében Wajda a Katyn 2007-es varsói bemutatója előtt nyilatkozott a Duna Televíziónak. A beszélgetés során a rendező felidézi pályája főbb állomásait, s azt, hogy milyen rendezői elképzelés szerint dolgozta fel a katyni tragédiát. A film és Wajda kapcsán április 17-én reggel 7 órától képernyőre tűztük a Wojciech Kilar zeneszerzőt bemutató dokumentumfilmünket is. Kilar, aki több Wajda film zeneszerzője is volt, életútjáról, világlátásáról és filmzenei munkásságáról mesél.
22:45-től a fiatal lengyel filmes nemzedék egyik legtehetségesebb és nemzetközileg is egyre elismertebb tagjának moziját vetítjük. Malgorzata Szumowska 33 jelenet az életből című filmje önéletrajzi ihletésű, édesapja halála után készítette. Mondják, az ember akkor lesz igazán felnőtt, amikor elveszíti szüleit. A film lényegében ennek a tézisnek cseppet sem közhelyes ábrázolása. A mozi rádöbbenti a nézőt az emberi viszonyok sérülékenységére, arra, hogy törődésnél, szeretetnél többet senkinek sem adhatunk.
A Nemzeti gyásznapon további lengyel témájú műsort, filmet is műsorra tűzött a Duna Televízió.
 
Szerző: Pozderka Ivett 
Részletes műsorkínálatunk:
április 17., szombat 07:00         
Mozgókép
A zeneszerző: Wojciech Kilar
Szerkesztő: Pörös Géza
Operatőr: Bucsek TiborRendező: Pörös Géza
A műsorban a világhírű zeneszerző beszél életútjáról, világlátásáról és filmzenei munkásságáról.

07:40
Arcélek - Csáky Zoltán műsora
Joanna Stempińska a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete
Szerkesztő: Csáky Zoltán
Operatőr: Marossy Géza
Rendező: Csáky Zoltán

09:55 Cimbora Vásáry Tamás zongoraművész mesél Chopinről
Szerkesztő: É. Szabó MártaOperatőr: Halász Gábor, Halper János
Rendező: Weininger Gabriella

10:50
Vannak vidékek
A magyar-lengyel barátság 1000 éve
Magyar ismeretterjesztő magazin 
Szerkesztő: Fülöp G. András
Operatőr: Wonke Rezső
Rendező: Wonke Rezső
Műsorunkban a lengyel-magyar kapcsolatok ezer évéből kínálunk ízelítőt.

12.00
VersK. I. Galczynski - Fenyvesi Béla: Találkozás Chopinnal (ea.: Szélkiáltó együttes)

12:05
Isten kezében 
Báthory András emlékezete
Szerkesztő: Barlay Tamás
Operatőr: Horváth Tamás
Rendező: Horváth Tamá


Báthory András Lengyelországban töltött be bíborosi tisztséget az 1500-as évek végén egészen addig, amíg Csíkszentdomokos határában a falu lakói meg nem ölték. Most az ő emlékére a csíkszentdomokosi Ördögborda Néptáncegyüttes ellátogat az egykori lengyelországi székvárosába, ahol szép műsorral tisztelegnek az elhunyt bíboros emléke előtt.
 
13:25  
Fryderyk Chopin (1810-1849) H-dúr noktürn OP.9 NO.3, G-moll ballada OP.23 - Bogányi Gergely zongorázik (2008) 
Szerkesztő: Kelemen Magda
Operatőr: Kőrösi András
Rendezte: Petrovics Eszter

15:40         
Kinga üzenete
Magyar dokumentumfilm 
Szerkesztő: Cselényi László
Operatőr: Molnár Péter
Rendezte: Cselényi László
A pápa egy sok évszázados folyamat végeredményeként Ószandecben szentté avatta IV. Béla lányát, Kingát. Egy magyar szenttel több “ mondhatnánk elbizakodottan. De a majd 1000 évig állandó lengyel-magyar határmenti városkában érzi meg az ember: itt sokkal többről van szó. Az Árpád-ház évezredes távlatból is képes jó szolgálatot tenni magyaroknak, lengyeleknek, a modern világnak. Ezt az örökséget, Kinga üzenetét nem lehet félvállról venni.
 
19:00 Lengyel himnusz

19:00
Bekezdések Andrzej Wajdától
Szerkesztő: Pörös Géza
Operatőr: Mencseli Tibor
Rendezte: Pörös Géza
Andrzej Wajda, akinek édesapja, Jakub Wajda százados is a katyńi mészárlás áldozata volt, régóta készülődött arra, hogy filmen elbeszélje az újkori lengyel történelemnek ezt a sokáig elhallgattatott fájdalmas epizódját. A világhírű filmrendező a 2007-es varsói bemutató előtt nyilatkozott a Duna Televíziónak. A beszélgetés során felidézte pályája főbb állomásait, s azt, hogy milyen rendezői elképzelés szerint dolgozta fel a katyńi tragédiát.

19:30  
Katyn
Lengyel játékfilm 
Operatőr: Pawel Edelman
Rendezte: Andrzej Wajda
Szereplők: Andrzej Chyra, Artur Zmijewski, Maja Ostaszewska

A Katyn című film a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. Azoknak a közeli hozzátartozók nélkül maradt nőknek a sorsáról tesz tanúságot, akik éveken át nap mint nap emberfeletti lelkierővel várják, hogy a katyni erdők mélyén agyonlőtt férjük, fiuk, fivérük hazatér majd... A katyni tragédiában 22000 ember veszítette életét. A film alkotóinak többsége is elveszítette családtagját.
 
21:30
Wojciech Kilar: Exodus
(Előadja a Lengyel Rádió kórusa és szimfonikus zenekara)
Szerkesztő: Kelemen Magda
Operatőr: Ramm László
Rendezte: Petrovics Eszter
Előadja a Lengyel Rádió Krakkói Kórusa és a Lengyel Rádió Katowicei Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Lukasz Borowicz
A felvétel a Művészetek Palotájában készült.
Exodus című oratóriumát Kilar 1979-80-ban komponálta, a Mózes könyvéből vett bibliai szövegre. Egy nép küzdelme és győzelme jut kifejezésre drámai, remek zenei képben: akárcsak Ravel Bolerója, egyetlen témából építi fel a szenvedés monotóniáját, a diadalmas extázis pillanatáig.

22:45     
33 jelenet az életből
Lengyel játékfilm 
Forgatókönyvíró: Malgorzata Szumowska
Operatőr: Michal Englert, Michal Englert
Rendezte: Malgorzata Szumowska
Szereplők: Andrzej Hudziak, Julia Jentsch, Maciej Stuhr, Peter Gantzler

Julia fiatal fotográfus, sikeres művész-családban él. Aztán egy napon hirtelen minden megváltozik. Anyja gyógyíthatatlan beteg lesz, édesapja is meghal, férjével is, hivatásában is rosszul alakulnak a dolgok. Julia mély válságba kerül, de megpróbálja újra összerakni válságban levő életét. A film a Locarnói nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, a Lengyel Nemzeti Filmfesztiválon pedig öt díjat kapott (legjobb rendező, operatőr, vágó, mellékszereplő, valamint a Kritikusok-díja).
 
00:20
Lengyel-magyar mise közvetítése Krakkóból (2008) 
 
02:45
Bogányi Gergely zongorázik
Chopin: 12 etűd Op.25
Szerkesztő: Bartalus Ilona; Operatőr: Sibalin György;
Rendezte: Veszprémi András
 
A Duna Televízió és Lengyelország kapcsolata
Az utóbbi másfél évtizedben a Duna Televízió mutatta be a legtöbb lengyel játék- és dokumentumfilmet, nyomon követve egyúttal a lengyel filmgyártás átalakulását, az új műhelyek és a nemzetközi rangot szerzett pályakezdők megjelenését, az évente megrendezett Gdyniai Filmfesztivál eredményeit. Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski és Krzysztof Zanussi munkásságával retrospektív sorozatok keretében ismerkedhettek meg a nézők. A közszolgálati adó koncertfilmeket készített Chopin, Kilar, Penderecki, Lutoslawski és mások műveiből. A lengyel irodalom és tudomány számos jeles személyisége, Mrozek, Gruzinski vagy a világhírű közgazdász és volt pénzügyminiszter, Grzegorz Kolodko is bemutatkozott a Nemzet Televíziójában. Készült ismeretterjesztő film Gdanskról, Krakkóról, Varsóról, a 48-as szabadságharc lengyel légiójáról, és a lengyel hétköznapokról. A Duna Televízió ugyanakkor minden évben tematikus nappal ünnepelte a lengyel-magyar barátság napját és a Lengyel Nemesi Alkotmány napját, 2009 szeptemberében pedig aktív résztvevője volt a Lengyel Szeptember rendezvénysorozatnak. Lengyelország a Duna Televíziót, Cselényi László elnököt és Pörös Géza művészeti igazgatót többször is díjazta missziójukért. Legutóbba a Lengyel Köztársaság külügyminisztere, Radoslaw Sikorski által adományozott Bene Merito kitüntetést vehették át. Radoslaw Sikorski ezzel a díjjal kívánta elismerni a magyar média két jeles képviselőjének a lengyel kultúra terjesztéséért tett fáradozásai.
 
Háttér:
Április 10-én, szombaton Oroszországban lezuhant a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép. A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154-es nem sokkal leszállás előtt zuhant le. A gépen tartózkodó 132 személy meghalt, túlélők nem voltak. Kaczynski elnök a katyni erdőbe készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 22 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni. Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyel hadifoglyok több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, valamint számos állami és kormányzati tisztviselő. Lech Kaczynski és feleségének temetési szertartása kétnapos lesz, az állami szertartásra szombaton kerül sor, míg az elnöki pár temetését vasárnap tartják. A lengyel elnököt és hitvesét, Maria Kaczynskát a krakkói Wawel székesegyházban helyezik örök nyugalomra. Szombaton déli 12 órakor Varsóban, a Pilsudski téren tartják a katasztrófa összes áldozatának ünnepélyes búcsúztatását. A gyászszertartáson jelen lesz számos ország vezetője, az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. Ott lesz Bajnai Gordon kormányfő és Sólyom László köztársasági elnök is. A magyar kormány a szombati napot gyásznappá nyilvánította a lengyel államfő halála miatt.

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje