biglogo archivum

A  közelmúltban a Békéscsabai Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület Chopin Kórusa Nyíregyházán lépett fel a helyi Dalárda kórus meghívására.

A Kórus a Sóstói Skanzenben, a hagyományosan megrendezett Gasztronómiai Fesztivál szórakoztató programjában szerepelt nagy sikerrel. Műsoruk egy magyar és egy lengyel dalcsokorból, és két kórustag zongora és tuba játékából állt, vezényelt Szák Kocsis Péter karnagy. A rendezvényen az érdeklődő nézőközönség között volt a Dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere is, aki elismeréssel nyilatkozott a jelenlévő médiának a rendezvényről, annak színvonaláról.

Magyarországon négy lengyelül éneklő kórus van – Békéscsabán, Győrben, Budapesten, Nyíregyházán. A Chopin Kórus igyekszik minden kórussal szakmai és személyes kapcsolatot ápolni. A találkozások alkalmával tapasztalatot cserélnek, dalokat tanulnak egymástól. A Nyíregyházi Nemzetiségi Önkormányzat Dalárda Kórusával a legintenzívebb a kapcsolat. Ezt megelőzően márciusban a békéscsabai kórus hívta meg a Dalárdát, közösen adtak műsort a Csabagyöngye Kulturális Központban, és ünnepelték a Lengyel Magyar Barátság Napját. Viszonzásul hívta meg a nyíregyházi kórus a Chopin Kórust. A látogatás elsősorban a fellépéskor sikert hozott, másodsorban a vendéglátók megmutatták Nyíregyházát, annak nevezetességeit, - többek között a híres Nyíregyházi Állatparkot. Este jó hangulatú vacsorát adtak a Chopin Kórus tiszteletére, ahol együtt nótázgatott a két csapat. Másnap a Sóstói Skanzenben, a Gasztronómiai Fesztiválon, a fellépés után végigkóstolhatták a nyírség tájjellegű ételeit.

A látogatás, a fellépés sikeres volt, mindkét kórusnak nagy élményt jelentett. El is határozták a szakmai és baráti együttműködés folytatását. A Chopin Kórus meghívta a Nyíregyházi Dalárdát egy ismételt tavaszi békéscsabai közös éneklésre.

Köszönetet mondunk támogatóinknak: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Békéscsabai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának, valamint Nyíregyházi Lengyel Önkormányzatának.

 

Zsabka Erzsébet – résztvevő fot. LM

-----------------

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje