biglogo archivum

Pénteken, április 10-re esik a smoleński katasztrófa évfordulója. Az idei magyarországi megemlékezések a koronavírus járvány árnyékában és Nagypéntek tükrében zajlottak. A biztonsági szabályok betartásával, kis csoportokban helyeztek el virágokat az emlékhelyeken a lengyel önkormányzatok és civil szervezetek képviselői.

A „Memento Smoleńsk” emlékműnél Karsay Ferenc kerületi polgármester, Németh Zsolt parlamenti képviselő, Lengyelország nagykövete prof. Jerzy Snopek és neje, Joanna Urbańska Lengyel Intézeti igazgató és Jakab Ágota, a XXII. Kerületi LNÖ elnöke tisztelegtek a smoleński tragédia áldozatai előtt. A Smoleńsknél lezuhant lengyel elnöki repülőgép 2010 április 10-én zuhant le. A tragédia emlékművét 2018 április 6-án leplezték le Budapest XXII. kerületében, Budafokon. 

Az emlékművet a XXII. Kerületi Önkormányzat kezdeményezésére emelték, felállítását pedig Magyarország Kormánya is támogatta. A néhény elemből, Makoldi Sándor Gyula művész által alkotott emlékmű a budafoki Duna parton található. A legfontosabb része a repülő szárnyaira emlékeztető stilizált kereszt. A kis dombra vezető ösvények pedig egy fa alakzatába futnak össze, a kereszt pedig magán a dombon található. Az egyik kis felvezető ösvény elemei részben fehér és piros, részben pedig piros-fehér-zöld színűek, ezek pedig a lengyel és a magyar nemzet színei. Az emlékmű egyik oldalán egy Lech Kaczyński egykori államfőt ábrázolódombormű található. Az emlékmű tövénél két – lengyel és magyar nyelvű - emléktábla is található, ezeken olvasható a katasztrófában elhunyt 96 fő neve.

 

(inf. saját, fót. XXII LÖ)   

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje