biglogo archivum

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége tragikus haláluk 10. évfordulóján megemlékezett a Lengyel Köztársaság néhai elnökéről, Lech Kaczyńskiról, Feleségéről, valamint 94 kísérőjükről.

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete, Jerzy Snopek, valamint a Nagykövetség nevében a virágokat az emlékműnél Andrzej Kalinowski Konzul és a Politikai - Gazdasági Osztály Vezetője, Katarzyna Ratajczak - Sowa helyezték el.

A tatabányai Katyńi Mártírok Emlékoszlopa megemlékszik a katyńi vérengzés és a 2010. április 10-én történt szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség áldozatairól. Az obeliszk fából készült, a régi magyar kopjafák mintájára.

Az emlékmű tetején lengyel csúcsos sapka (rogatywka wojskowa) található, alatta tabernákulumra emlékeztető faragott motívum kereszttel, valamint a lengyel címer. Alább pedig egy faragott idézet olvasható: "Emlékezünk a Katyńban mártírhalált halt huszonkétezer lengyel hazafira - 1940.

Lech Kaczyński államelnökre és társaira, akik életét útban Katyn felé repülőbaleset oltotta ki - 2010."

Az emlékoszlopot 2010. augusztus 1-jén avatták fel. Az emlékoszlop állítását a Tatabányai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Tatabányáért Alapítvány kezdeményezte, alkotója Cs. Kiss Ernő, tatai származású népi fafaragó.

Az emlékoszlop az Aradi Vértanúk tere mellett található, akik tiszteletére a közelben korábban 13 emlékoszlopot állítottak.

( forrás: www.facebook.com/lengyelnagykovetseg )

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje