biglogo archivum

2020 április 14-én Jerzy Snopek lengyel nagykövet és felesége, Kiss László óbudai polgármester és Wesolowski Korinna, a III. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének részvételével ünnepi megemlékezést tartottak az óbudai katyńi szobornál.

A megemlékezést Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a helyi kerületi lengyel önkormányzat közösen szervezte. A koronavírus járvány és az elrendelt karantén miatt az ünnepség szerényebb keretek között zajlott le. Az óbudai Katyńi Mártírok Parkjában a katyńi és az Andrzej Przewoźnik emléktábláknál, valamint az emlékezés tölgyeinél koszorúkat és virágokat helyeztek el valamint mécseseket gyújtottak. Az emlékezés két tölgye Korompay Aladár és Kuehnel Oszkár Rudolf magyar századosok emlékére lett elültetve, a két magyar nemzetiségű tiszt szintén a katyńi mészárlásnak esett áldozatul. A megemlékezés ünnepi jellegét a Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Lengyel-Magyar Egyesülete emelte.

A helyi polónia részvételével jelképes megemlékezés volt a katyńi kereszteknél április 14-én Szegeden és Székesfehérváron, április 19-én a tatai Szent Kereszt templomnál lesz megemlékezés azon a helyen, ahol a helyi lengyelség kezdeményezésére 2010-ben felállították a katyńi és smolenski tragédia áldozatainak emléktábláját, a helyszínen szentmisét is fognak tartani. Szintén a április 19-én a hívek részvétele nélkül 11.00-kor a budapesti Lengyel Templomban szentmisét mutatnak be a katyńi mártírok szándékára, ezután pedig a homlokzatnál található katyńi emléktáblánál virágokat fognak elhelyezni.        

80 évvel ezelőtt 1940-ben az ÖK(b)P határozata végrehajtásának értelmében a szovjet NKVD (Belügyi Népbiztonság) mintegy 22.000 lengyel állampolgárt mészárolt le. Sztálin parancsára tönkretették a lengyel értelmiséget. Az áldozatok között tisztek, altisztek, lengyel közlegények, tudósok, orvosok, mérnökö, ügyvédek, tanárok, állami hivatalnokok, vállalkozók és szabadúszó foglalkozásúak is voltak.

Emlékezzünk erre!

(infó: saját, fotó: III. Ker. Önk.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje