biglogo archivum

Január 24-én a budapesti Lengyel Templomban a hívek bekapcsolódtak a kereszténység egységéért indított imába, amelynek jelmondata Szent János szavai voltak: „…Aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt…” (J 15,5-9).

Értekezés volt a megtérésről, valamint arról, hogy tegyenek erről személyes tanúbizonyságot a világ felé. Az elmúlt nagymamák és nagypapák hetében a kerek évfordulósokért is imádkoztak. A szentmise főcelebránsa Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa volt, a koncelebráns pedig Maciej Szumilak, Magyarországon szolgálatot teljesítő verbita atya volt.

A Nagymamák napját január 21-én, a Nagypapák napját január 22-én ünnepelték. Az unokák virágokkal és jókívánságokkal, valamint kis apróságokkal kedveskednek a nagyszülőknek. Az idén a koronavírus járvány miatt nem voltak látogatások, találkozók és előadások, de a Lengyel Templomban a polóniai nagyszülők szándékára megtartották a szentmisét, Weronika nővér vezetésével a gyerekek szavalásos és énekes műsorral kedveskedtek, a mise után pedig az édesanyákból álló „Anima Polonica” együttes készült karácsonyi ének koncerttel, amelyen közreműködött (Karolina Socha-Mészáros - szoprán, Danuta Misiąg-Ollár – fafúvósok és Edyta Deák – orgona).

Lengyelországban 1966 óta ünneplik a Nagymamák Napját. Akkor az „Esti Expressz” hirdette ki január 21-t, a Nagymamák Napját. Megünneplésükre már két évvel korábban tettek javaslatot a „Kobieta i życie” női hetilapban. A következő évben a „Poznani Expressz” népszerűsítette ezt az eseményt. A Nagypapák Napja január 22-re esik, ezt a napot jóval a Nagymamák Napja után, mindössze 1981-ben határozták meg. A nagyszülők két napját a legkülönbözőbb időpontokban ünneplik: Németországban és Franciaországban mozgó ünnep; szomszédunknál ez egy igen új ünnepnap, mindössze néhány éve létezik, minden év október 2.  vasárnapján ünneplik. Franciaországban március első vasárnapjára esik. Magyarországon nincs külön Nagymamák Napja, ez tulajdonképpen betagozódik az Anyák Napjába. A magyaa nagypapáknak nincs külön ünnepnapjuk. Ugyanakkor egyre népszerűbb az október elején esedékes Szépkorúak Napja. A Nagymamák és Nagypapák Napja, valamint a Szépkorúak Napja remek alkalom arra, hogy a szülők megmutassák a gyerekeknek, mi a hagyomány és milyen fontos az idősebbek tisztelete.

Inf. saját, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje