biglogo archivum

Június 6-án vasárnap tartottuk Budapesten a Lengyel Templomban Krisztus Legszentebb Testének és Vérének ünnepét. Az ünnepet Úrnapjának is hívják. Az utolsó vacsorakor Krisztus alapította az Oltáriszentséget.

Az eseményről Szent Máté, Márk és Lukács evangélisták és Szent Pál apostol írt. A katolikus egyház katekizmusa szerint Krisztus eucharisztikus személyekben jelenik meg, ami kivételes. A legszentebb Szakramentumban valóban jelen van a Test és a Vér a lélekkel, valamint az Atyával együtt, tehát az egységes és teljes Jézus Krisztus.

A magyar nyelvű szentmise után egy körmenet indult a négy oltárhoz – két oltár található a Lengyel Templomnál és a Lengyel Háznál, valamint két oltár található magyar hívek házainál. Az idei körmenetben való részvétel különös megerősítése volt a nyilvános hitvallásnak, mely szerint Jézus Krisztus jelen van az Oltáriszentségben. Ez az élő hitbeli tanúságtétel megerősíti egyházközségi közösségünk közösségét és erősíti a Krisztussal való köteléket, amelyek erősségét veszélyeztették a korlátozások – így összegzett Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa. A körmenet után lengyel nyelvű szentmise volt. A körmenetet Krzysztof Olejnik Krisztus Király rendi tartományfőnök atya vezette, aki rendi látogatást tett egyházközségünkben. A szentmise celebrálásában Andrzej Kostecki vezető domonkos rendi atya - a szentendrei domonkos rendház vezetője – asszisztált. Templomunk plébánosa, Krzysztof Grzelak atya is részt vett a koncelebrálásban. Úrnapját a katolikus egyház a Szentháromság vasárnapja után az első csütörtökön tartja. Úrnapját Magyarországon vasárnap ünneplik, a csütörtöki nap ugyanis munkanap.

Inf. saját, fotó: Pál B.   

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje