biglogo archivum

2021 június 13-án a budapesti – budavári Nagyboldogasszony templomban – a Mátyás templomban a domonkos rend 800 éves jubileuma alkalmából szentmisét mutattak be. A szentmise főcelebránsa Michael August Blume apostoli nuncius érsek volt, a résztvevők között pedig voltak vendégek Rómából és Németországból is, de jelen voltak olyan lengyel szerzetesek is, akik Magyarországon teljesítenek szolgálatot.

A domonkos rend egy férfi szerzetes rend, amelyet 1216-ban alapított Guzmán Szent Domonkos, a rend fő iránya „a lelkeknek való prédikálás és azok megváltása volt”. A Gerard de Frachet szerzetes által kidolgozott Vitae fratrum  rendi könyv szerint – amely leírja a szerzetesek első generációjának az életét – a rendet Szent Domonkos alapította Toulouse-ban. A rendet azért alapította, hogy megszűntesse az eretnekséget és a szakadásokat. A rend hivatalos latin neve: Ordo Praedicatorum (lengyelül: prédikáló rend), innen ered a lengyel „OP” rövidítés.

A domonkosok 1221-ben érkeztek Magyarországra, honfitársunk, Andrzej Kostecki atya kánonjogász, teológus, a krakkói II. János Pál Egyetem végzőse, családi lelkipásztor, jelenleg a magyarországi domonkos szerzetesrend tartományfőnöke és a szentendrei rendház főnöke. A magyar hívek körében már 23 éve teljesít szolgálatot, de nagyon mély Barátság fűzi a Magyarországi lengyel egyházközség híveihez is.

Inf. saját, fotó: GP (a szentmise internetes közvetítése alapján)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje